VAD ÄR SMARTSUN?

Smartsun skapades av ett antal personer som var trötta på att bli brända av solen. Trots att vi använder solskydd var det alltid svårt att säga när vi behövde söka skugga eller återapplicera mer solskydd. När vi badade och sedan tog en promenad var det omöjligt att veta hur mycket sol vi hade fått och hur mycket solskydd som fortfarande var kvar. Med allt detta i åtanke beslutade vi att skapa ett pålitligt verktyg som kan hjälpa oss att njuta av solen och undvika att bränna sig, vilket är Smartsun.

Smartsun är en UV-dosimeter som mäter den totala exponeringen av UVA-och UVB-strålning under en dag. Exponeringen mäts genom en färgförändring som indikerar när en person skall applicera ytterligare solskydd eller undvika solen helt på grund av risk för solbränna. Produkterna byter färg genom en kemisk reaktion vilken regleras av UV-strålningen. Desto mer intensiv UV-strålning desto snabbare kommer den kemiska reaktionen kommer att gå och produkten att ändra färg.

Det finns olika hudtyper. Hur tar produkterna hänsyn till det?

Smartsun produkterna är speciellt utformad för hudtyp 1 och 2. Mer information om specifika hudtyper finns under ”UV-strålning” på Smartsuns hemsida. Vi rekommenderar att du kontaktar din lokala hudläkare för mer detaljerad information om olika hudtyper.

 

Hudtyp 1 och 2 är de hudtyper som är mest känsliga för sol och som lätt bränner sig i solen. Barn anses ofta vara hudtyp 1 på grund av deras känsliga hud. Vuxna med ljus hud tillhör oftast hudtyp 2. Hudtyp 1 och 2 är de vanligaste hudtyper i USA, norra Europa och Norden.

 

Smartsun arbetar för närvarande med band för hudtyp 3 och 4, som kommer att finnas tillgänglig inom en snar framtid.

Fråga: Kan man använda en och samma produkt i flera dagar?

Svar: Nej, varje produkt skall bara användas 1 dag. Efter 1 dag skall produkten slängas/återvinnas, oberoende om det bytt färg eller inte. Nästa dag skall en ny produkt användas.

Fråga: Går färgen tillbaka till det gula när man smörjer in sig med mer solskydd?

Svar: Nej, produkterna mäter den totala strålningen du blir utsatt för och när produkterna byter färg kommer färgförändringen inte vara reversibel. Solskyddet gör att UV strålningen inte kommer ner till bandet varför färgförändringen går långsammare. När man smörjer in sig med mer solskydd kommer färgförändringen att pausa och sedan fortsätta då solskyddet inte längre skyddar.

Fråga: Vi har alla olika hudtyper, hur tar produkterna det i beaktande?

Svar: Produkterna är anpassade för hudtyp 1 och 2, de känsligaste hudtyperna. Det finns 6 olika hudtyper i världen (1-6) där 1 är den känsligaste. Hudtyp 1 är alla barn, i hela världen, p.g.a. barns känsliga hud men också väldigt känsliga vuxna. Hudtyp 2 är vuxna med ljus hud. Hudtyp 1 och 2 är de vanligaste hudtyperna i norra Europa.

Både vuxna och barn kan använda produkterna.

Fråga: Om jag återsmörjer kroppen med solskyddsfaktor skall jag då också smörja in produkten igen?

Svar: Ja, om du smörjer in kroppen skall också produkten smörjas in. Om du inte smörjer in dig på kroppen skall inte heller produkten smörjas in.

Fråga: Kan man smörja in produkterna med alla olika slags solskyddsfaktorer?

Svar: Ja, du kan använda alla olika slags solskyddsfaktorer.

Fråga: Kan man bada med produkterna?

Svar: Ja, de är vattentåliga.

Fråga: Hur fungerar egentligen produkterna?

Svar: Produkterna består av olika kemiska komponenter, testade som säkra, där en del reagerar på UVA och UVB strålning (Finns även UVC men väldigt liten del av detta finns på jorden). I produkterna sker det en kemisk reaktion vilken gör att en pH beroende färg del får förändrat pH värde och ändrar då färg.

Fråga: Kan man använda produkterna var som helst i världen?

Svar: Ja, desto starkare sol desto snabbare kommer färgförändringen att ske av produkten.

Fråga: Om man håller handleden i skuggan eller smörjer på mer solskyddsfaktor på produkten men inte kroppen, kommer inte produkten att ge ett felaktigt omslag då?

Svar: Det stämmer, om t.ex. din kropp är i solen och kroppsdelen med produkten i skuggan kommer det att ske ett försent omslag av produkten. Vad som är viktigt att komma ihåg är att produkten är en indikator vilken hjälper dig att övervaka din UV strålning. Produkten är ett komplement till kläder, solskyddsfaktor, etc.

Fråga: Sommrarna i Sverige har haft väldigt dåligt med sol de senaste åren, behöver man verkligen produkten?

Svar: Absolut, sommrarna i Sverige är kanske inte de bästa men över 1 miljon svenskar åker till Thailand och Gran Canaria varje år, både sommar och vinter. Tyvärr bränner sig många där vilket visar sig i att Sverige har några utav de högsta hudcancer talen i världen. Mellan 2012 och 2013 ökade antalet fall av malignt melanom med ca 17 %. Denna beräknas fortsätta och vi måste använda nya medel för att göra människor medvetna om UV strålningen.

Fråga: Finns det dokumentation att detta verkligen fungerar?

Svar: Ja, vi har klinisk, teknisk och toxikologisk testning vilket visar att produkterna fungerar utmärkt. Ett exempel på detta är 15 Nordiska familjer som testade armbanden i Egypten. Utav de som testade det brände sig 0% av användarna.

Fråga: Jag har sett dessa eller liknande produkter tidigare, vad är skillnaden med dessa?

Svar: De tidigare armband, som fortfarande finns idag, är så kallade UV Index armband. Dessa armband säger enbart till om det är hög eller låg UV strålning. Dessa är farliga då det även med en liten mängd UV strålning kan orsaka brännskador. Dessa armband är inte heller anpassade efter hydtyper.

Smartsun mäter den totala strålningen och säger till när du behöver smörja in mer men också precis innan du börjar bränna dig. Smartsun är anpassat för de personer med känslig och mycket känslig hud vilket innefattar bl.a. barn.

HUR KONTAKTAR JAG SMARTSUN?

En sak som gör Smartsuns produkter bra är att vi lyssnar på våra kunder och den feedback de ger till oss. Detta är viktigt för att Smartsun skall kunna generera bättre produkter. All feedback och frågor är mer än välkommen, vänligen skicka ett mail till info@smartsun.se

VILL DU VETA MER OM SMARTSUN?