• slider

Vad är Smartsun?

Smartsun skapades av ett antal personer som var trötta på att bli brända av solen. Trots att vi använder solskydd var det alltid svårt att säga när vi behövde söka skugga eller återappliceranytt solskydd. När vi badade och sedan tog en promenad var omöjligt att veta hur mycket sol vi hade fått och hur mycket solskydd som fortfarande var kvar. Med allt detta i åtanke beslutade vi att skapa ett pålitligt verktyg som kan hjälpa oss att njuta av solen och undvika att bränna att bränna oss, vi skapade Smartsun.


Smartsun är en UV-dosimeter som mäter den totala exponeringen av UVA-och UVB-strålning under en dag. Exponeringen mäts med en färgförändring som indikerar när en person skall applicera ytterligare solskydd eller undvika solen helt på grund av risk för solbränna. Bandet byter färg genom en kemisk reaktion som regleras av intensiteten av UV-strålning. Desto mer intensiv UV-strålning desto snabbare kommer den kemiska reaktionen kommer att gå och bandet ändra färg.

Smartsun är ett enkelt verktyg vilket kan användas för att hålla koll på när en användare närmar sig nivåer för överexponeringen av solen och risken för solbränna är närastående. Smartsun varnar dig innan du börjar bli bränd!

Smartsun har utvecklats i samarbete mellan forskare och hudläkare med gedigen erfarenhet inom hudområdet. Armbanden har verifierats för funktionalitet och säkerhet av tillsynsmyndigheterna med positiva resultat.

Hur använder jag Smartsun?

Smartsun används i några enkla steg:

1. Ta på ett armband direkt på morgonen, innan du går ut i solen. Öppna förpackningen, ta ut ett armband och stäng förpackningen. Förpackningen bör alltid vara stängd när ett band inte tas ut.

2. På baksidan av bandet (vita sidan) finns det en skyddstejp. Under denna tejp är ett lim som används för att fästa ihop bandet. Fäst ihop bandet så att den gula sidan är riktad utåt, mot solen. Den gula sidan innehåller texten "smartsun". Armbandet kommer att ändra färg vid UV exponering men texten "smartsun" kommer hela tiden att ha samma färg, vilket underlättar att se färgförändringen då texten blir en referenspunkt.

3. Bandet kan användas med eller utan solskyddsfaktor. Om du applicerar solskyddsfaktor på din kropp bör du också använda solskyddsfaktor på armbandet. Armbandet kommer härma din hud och desto högre solskyddsfaktorn du använder, desto längre tid tar det för bandet att ändra färg. När du återapplicerar solskyddsfaktor under dagen bör du samtidigt återapplicera solskyddsfaktor på armbandet.

4. Bandet kommer initialt att ha en gul startfärg. När bandet har utsatts för en viss UV-strålning kommer det att ändra färg till beige / brun som är en indikation på att du kan överväga att använda mer solskyddsfaktor.

5. Så fort bandet har fått en rosa / lila färg är det en indikation på att användaren inte skall utsättas för någon mer sol under dagen, även om mer solskydd appliceras. Vänta inte till bandet blir mer rosa utan undvik solen genom att gå inomhus eller sätt på dig kläder.

6. Smartsun kan användas även om du går in under dagen för lunch, en tupplur, etc. När du går utomhus igen, kommer bandet att börja mäta UV-strålningen från den punkt när du gick inomhus. Smartsun mäter den totala UV-strålning under hela dagen.

7. När du har använt bandet under 1 dag, bör du sluta använda det och återvinna det som plast. Även om bandet inte har ändrat färg ska du endast använda ett band för högst ett dygn, morgon till kväll. Nästa dag skall ett nytt band användas.

Smartsun armband är ett komplement till kläder och solskydd. Du bör alltid använda kläder, solskydd och undvika stark UV-strålning under hela dagen.

Det finns olika hudtyper, hur tar bandet hänsyn till detta?

Smartsun armbandet är speciellt utformad för hudtyp 1 och 2. Mer information om specifika hudtyper finns under "UV-strålning" på Smartsuns hemsida. Vi rekommenderar att du kontaktar din lokala hudläkare för mer detaljerad information om olika hudtyper.

Hudtyp 1 och 2 är de hudtyper som är mest känsliga för sol och som lätt bränner sig i solen. Barn anses ofta vara hudtyp 1 på grund av deras känsliga hud. Vuxna med ljus hud tillhör oftast hudtyp 2. Hudtyp 1 och 2 är de vanligaste hudtyper i USA, norra Europa och Norden.

Smartsun arbetar för närvarande med band för hudtyp 3 och 4, som kommer att finnas tillgänglig inom en snar framtid.

Hur kontaktar jag Smartsun?

En sak som gör Smartsuns produkter bra är att vi lyssnar på våra kunder och den feedback de ger till oss. Detta är viktigt för att Smartsun skall kunna generera bättre produkter. All feedback och frågor är mer än välkommen, vänligen skicka ett mail till info@smartsun.se